Spondilolisteza este o afecțiune în care o vertebra din coloana lombară (inferioară) alunecă din poziția normală, alunecând înainte (sau uneori înapoi) în raport cu vertebra de sub ea. Poate fi rezultatul unei traume, al stresului din partea inferioară a spatelui asociat cu sportul sau al modificărilor coloanei vertebrale legate de vârstă. În funcție de gradul de mișcare a vertebrei implicate, simptomele pot varia de la deloc până la durere severă cauzată de presiunea asupra unui nerv spinal .
Spondilolisteza este de obicei diagnosticată cu raze X. Spondilolisteza de grad scăzut poate fi ameliorată cu măsuri non-invazive, în timp ce cazurile mai severe pot necesita o procedură chirurgicală de fixare a acestei alunecări.

Tipuri de spondilolisteză
Tipurile de spondilolisteză includ:
- Spondilolisteza istmică: Acesta este un rezultat al spondilolizei , o afecțiune care duce la mici fracturi de stres (rupturi) la nivelul vertebrelor. În unele cazuri, fracturile slăbesc osul atât de mult încât alunecă din loc.
- Spondilolisteza degenerativă: Spondilolisteza degenerativă este legată de modificările coloanei vertebrale care tind să apară odată cu vârsta. De exemplu, discurile pot începe să se usuce și să devină casante; pe măsură ce se întâmplă acest lucru, ele se micșorează și se pot bomba. Spondilolisteza degenerativă poate provoca stenoză spinală , în care oasele se îngustează și pun presiune pe măduva spinării.
- Spondilolisteza congenitală: Spondilolisteza congenitală este rezultatul formării anormale a osului care este prezentă de la naștere, lăsând vertebrele vulnerabile la alunecare.
Formele mai puțin frecvente ale afecțiunii includ:
- Spondilolisteza traumatică: cu aceasta, apare o fractură a coloanei vertebrale sau alunecarea vertebrală ca urmare a unei traume.
- Spondilolisteza patologică: în acest caz, spondilolisteza este secundară unei alte boli, cum ar fi osteoporoza , o tumoare sau o infecție.
- Spondilolisteza post-chirurgicală: atunci când intervenția chirurgicală a coloanei vertebrale duce la alunecarea vertebrelor, este cunoscută sub denumirea de spondilolisteza post-chirurgicală.
Simptome
Mulți oameni cu spondilolisteză nu au simptome evidente. Uneori, afecțiunea nu este descoperită decât atunci când, poate, este realizată o radiografie pentru o altă afecțiune fără legătură.
Cel mai frecvent simptom este durerea de spate, care poate radia către fese și pe spatele coapselor. Simptomele se pot agrava în timpul activității și se pot diminua în timpul repausului. Mai exact, s-ar putea să descoperi că simptomele dispar atunci când te apleci înainte sau stai și se agravează când stai în picioare sau mergi. Acest lucru se datorează faptului că aplecarea deschide spațiul în care sunt localizați nervii spinali, eliberând astfel presiunea.
Alte simptome potențiale includ:
- Spasme musculare
- Ischio-jambierii strânși (mușchii din spatele coapsei)
- Genunchi îndoiți la mers (ca urmare a strângerii ischio-jambierilor)
- Modificări ale mersului
Alunecările severe sau de grad înalt pot duce la presiune asupra unei rădăcini a nervului spinal din apropiere, provocând furnicături, amorțeală sau slăbiciune la unul sau ambele picioare.
Cauze
Copiii implicați în sporturi precum gimnastica, fotbal și scufundări tind să prezinte un risc crescut de spondilolisteză istmică. Aceste sporturi necesită hiperextensie repetată a coloanei vertebrale , care poate provoca o fractură de stres a pars interarticularis la L5. Cu excepția cazului în care exercițiile de hiperextensie sunt oprite pentru a da timp osului să se vindece.
Acest lucru duce la spondiloliză, precursorul alunecării vertebrale care este caracteristică spondilolistezei. Alunecarea apare la aproximativ 30% dintre persoanele care suferă de spondiloliză.
Genetica poate juca un rol în riscul defectelor de pars și al spondilolistezei. Anumite grupuri rasiale, cum ar fi eschimosii inuiți, au o incidență generală mult mai mare (aproximativ 40 la sută) a spondilolizei, ceea ce sugerează că anatomia coloanei vertebrale lombare (în special, cantitatea de lordoză sau curbură) poate crește riscul. Spondilolisteza degenerativă tinde să afecteze în principal adulții care nu sunt sportivi după vârsta de 40 de ani. Vârsta înaintată, sexul feminin, indicele de masă corporală mai mare (adică, supraponderalitatea sau obezitatea) și anumite variații anatomice care provoacă o postură îndoită sunt considerate a fi factori care cresc riscul pentru această afecțiune
Diagnostic
Medicul dumneavoastră poate recomanda studii imagistice, inclusiv:
- Razele X ajută la distingerea între spondiloliză (o fractură a părții interarticulare) și spondilolisteză (o schimbare a unei vertebre față de alta). O radiografie luată din lateral este, de asemenea, utilizată pentru a atribui un grad între I și IV, în funcție de severitatea alunecării.
- Tomografie computerizată (CT): acestea oferă mai multe detalii decât razele X și vă ajută medicul să prescrie cel mai potrivit tratament.
- Scanări prin rezonanță magnetică (RMN): un RMN se concentrează pe țesuturile moi ale corpului și poate dezvălui leziuni ale discurilor intervertebrale dintre vertebre sau dacă o vertebră alunecată apasă pe rădăcinile nervilor spinali.
Există patru clase, fiecare reprezentând o creștere incrementală cu 25% a alunecării la nivelul vertebrei. 4
Grad de spondilolisteză | Gradul de alunecare |
Gradul I | 0%—25% |
Grade II | 25%—50% |
Gradul III | 51%—75% |
Gradul IV | 76%—100% |
